Fem tips til filming av intervju
Trenger du å filme et intervju til ditt neste prosjekt?
Da er det viktig at du bruker litt tid på å forberede filmingen, med tanke på det å lyssette intervjuobjektet – slik at det blir visuelt appellerende til de som ser på.
Bra lyssetting er avgjørende for om det blir et bra bilde eller ikke. Og ikke minst valg av lokasjon, for å underbygge hvem intervjuobjektet er.
I dette innlegget skal vi se nærmere på fem tips for filming av intervju.

Lysutstyr – hva trenger du?
Trenger du å investere i masse dyrt utstyr? Nei.
Hvis det er kunstig lys som kreves for oppsettet ditt, kan du fint klare deg med ett hovedlys. Som f.eks. en GODOX SL60w. Den har god lysstyrke og er heller ikke veldig dyr.
Ja, det koster litt. Men om du likevel skal filme intervjuer regelmessig fremover, er det lurt å gjøre en liten investering. Du vil garantert få utbytte ved å legge inn en liten slant fra lommeboka.
Fem tips til filming av intervju:

1. Finn en lokasjon som underbygger personen
Hvem skal intervjues? Det er selvfølgelig viktig å tenke over lyssituasjonen på en lokasjon. Men desto viktigere er det å finne en lokasjon som underbygger hvem intervjuobjektet er.
Skal du f.eks. gjøre et intervju av en bibliotekar, vil du naturligvis filme intervjuet på et bibliotek, hvor bibliotekaren er omringet av bøker. Skal du intervjue en fisker, vil en brygge ved sjøen med måker i bakgrunnen, underbygge hva denne personen opplever hver dag.
Valg av riktig lokasjon til et intervju vil umiddelbart fortelle publikum hvem denne personen er. Er du usikker på valg av lokasjonen, tenk litt gjennom disse tingene.
Hva assosierer du med en snekker f.eks? Riktig valg av lokasjon vil gi høy produksjonsverdi og et bedre sluttresultat.
2. Forbered deg i forkant
Lyssettingen vil avhenge av hvor intervjuet skal gjøres. Skal du gjøre intervjuet utendørs, er det naturlig lys som gjelder. I dette tilfelle er det lurt å sjekke værmeldingen i forkant, og sikre at det er noe skydekke den dagen, siden skyer foran solen vil mykne lyset.
Er det full sol i den perioden det må filmes, gjelder det å peke kamera mot solen, slik at intervjuobjektet ikke får sollyset direkte på seg. Da er det fornuftig å finne en lokasjon hvor man er skjermet for solen.
Skal intervjuet gjøres innendørs, må du tenke over om det holder med dagslys fra et vindu eller om det må lyssettes med kunstig lys.
Lyssettingen avhenger derfor av forholdene til lokasjonen du skal filme.
3. Tre-punkt-lyssetting
Tre-punkt-lyssetting er et oppsett hvor man benytter 3 lyskilder fra ulike vinkler – den er bestående av hovedlys, fyll-lys og spiss-lys. Det er et sikkert oppsett som vil gi et solid resultat.
Hovedlyset er selve grunnlaget for lyssettingen. Det er som regel det største og kraftigste lyset og peker direkte på intervjuobjektet.
Fyll bruker man til å løfte opp skygger i ansiktet. Dette kan enten være et svakt lys eller noe som reflekterer hovedlyset tilbake på motivet.
Her benytter man som regel en reflektor, du kan også bruke en hvit isoporplate. Hensikten er å sende lys tilbake på motivet, du kan til-og-med bruke aliminumsfolie eller lignende som har en reflektiv overflate.
Spiss/baklys har som egenskap å lyse opp motivet bakfra. Dette for å fremheve motivet og at det blir mer adskilt fra bakgrunnen i bildet. Lyset rundt baksiden av hodet vil gi en «glorie-effekt» og dette vil også gi en ekstra visuell touch til motivet.
4. Mykne lyset
Jeg nevnte tidligere at om du filmer utendørs vær obs på at det er noe skydekke for solen, da du ønsker et mykt lys som vil se bra ut på intervjuobjektet du skal filme.
Ved bruk av kunstig lys kan du benytte deg av en softbox, til-og-med hvitt og gjennomsiktig sengelaken kan fungere som diffusjon, for å mykne lyset.
Grunnen til hvorfor du vil mykne lyset generelt sett, er fordi hardt lys ikke ser bra ut og er også ubehagelig for intervjuobjektet.
Et utbrent ansikt gjør at man mister detaljer fra ansiktet, samme prinsippet gjelder ved direkte sollys.
5. Sett opp kamerainstillingene til slutt
Når du har satt opp lysene i riktig styrke eller funnet deg et sted med bra nok naturlig lys, kan du heretter ta opp kamera og stille inn for riktig eksponering. Grunnen til at du ønsker å gjøre dette til slutt, er fordi du ønsker å ikke måtte gjøre unødvendige justeringer frem-og-tilbake mellom lys og kamera.
Gjør deg helt ferdig og fornøyd med lyssettingen, deretter still inn kamera. Dette vil spare deg tid og energi, samt at det er god trening å finne riktig lys ved kun bruk av øynene dine.
De fleste mobiltelefoner har en videofunksjon med auto-eksponering. Har du dårlig tid og ønsker et greit resultat kan du benytte deg av den.
Men mitt største råd er å stille inn eksponeringen manuelt. De nyeste telefoner har manuell modus på video. På Samsung-telefon heter dette Pro-video og på iPhone heter det Filmatisk.
1. Juster lukkertiden til 1/50 sekund, for å oppnå naturlige bevegelser fra intervjuobjektet (motion-blur), samt at det vil gi nok lys til kamerasensoren, uten å måtte skru opp for mye på ISO.
2. Still inn riktig lysstyrke. Dette gjøres ved å justere ISO. Obs. Jo høyrere ISO desto mer støy på bildet. Hold deg derfor på en så lav ISO som mulig, for å redusere støynivået. Aller helst ikke over 800 ISO på mindre lyssterke kamera.
I midten av kamerainnstillingene ligger det en lysindikator (EV), juster eksponeringen slik at denne havner på 0,0 – da skal eksponeringen være korrekt – sørg for at intervjuobjektet er i bildet når justeringen gjøres, for korrekt lysstyrke.
3. Til slutt still inn hvitebalansen/fargetemperaturen på kamera. Huskeregel: dagslys er ca 5500K og et kaldere lys, mens kunstig lys er som regel rundt 3500K og derav varmere. De fleste LED-lys har 5600K i temperatur og noen lyspaneler har muligheter for å justere fargetemperaturen også. Juster uansett temperaturen i kamera etter lyskilden.
Bruk øynene dine og sammenlign fargetemperaturen, i forhold til det du ser med det blotte øye og det du ser på skjermen. Skjermer i dag er ganske presise, både når det gjelder korrekt eksponering og fargetemperatur.
Dette var da fem tips til hvordan kan filme ditt neste intervju.
Dette er bare en pekepinn på hvor du kan starte. Etter hvert som du blir tryggere på å filme intervju, kan du begynne å eksperimentere litt mer med det tekniske.
I TYPES har vi kompetansen og utstyret til å gjennomføre filmprosjekter av profesjonell kvalitet. Sjekk gjerne ut hjemmesiden vår types.no for mer informasjon!