4 tips til influencer Marketing

Influencer marketing kan være en fin måte å presentere ditt merke (eller tjeneste) på en autentisk måte – spesielt til grupper av forbrukere som for eksempel «millennials» som er mer «motstandsdyktige» mot digital reklame.

Influencer Marketing og bruk av opinionsledere har, og vil få en enda mer sentral rolle i framtidens innholdsdistribusjon og merkevarebygging. Influencers påvirker andre mennesker som har en felles interesse. Et samarbeid med influencers kan gi deg en større rekkevidde og bidra til å skape økt engasjement gjennom deling og spredning av ditt innhold.

Her er fire tips som du må vurdere før du vurderer bruk av influencers.

  1. Ingen data = ingen verdi

De siste årene har det vært en voldsom vekst med mennesker som har prøvd å tjene penger på å bli «digitale influencers». Noen har lyktes og har faktisk klart å bygge opp store mengder følgere, mens andre har bygd opp profiler bestående av falske følgere, dessverre synes det å være flere av sistnevnte.

Vi anbefaler på det sterkeste å sjekke ut om den influenceren dere vurderer å bruke faktisk har reelle følgere. Dette kan gjøres ved å se på forholdet mellom antall følgere og engasjement. Ser kommentarene litt kunstige ut? Da kan det være ulike boter som har generert innholdet. Ser du også at profilen har hatt et voldsomt hopp i antall følgere er det stor sjanse for at disse er kjøpt. For 100 kr kan du enkelt kjøpe 10 000 følgere på instagram, disse har ingen verdi for deg.

 

Så regelen å følge her er ganske enkel: Ingen data – ingen verdi. Ikke bruk penger på influencers som ikke er transparente med dataene sine, det er enkelt å si at man har mange følgere, men det må bevises også.

  1. Velg de som passer din bedrift – Gjør research!

Åpenbart kan du si, men det er mange som ser seg blinde på antall følgere en influencer har uten at man har gjort grundig reaserch om hva influenceren står for og om de er de beste til å representere bedriften.

Deler dere samme verdier, målgruppe, politisk ståsted, hvordan oppfattes influenceren av sine følgere (finnes det undersøkelser?) osv. Dette er grunnleggende, men når du plasserer ditt produkt eller tjeneste hos influencers, så blir de ditt ansikt utad, de representerer bedriften og da må det bli gjort riktig.

  1. Gi spesifikke retningslinjer på innholdet du vil ha

Samtidig som det er viktig å gi de influencerne du bruker kreativ frihet, bør du også lage klare retningslinjer på hva du forventer. Dette betyr for eksempel antall bilder, videoer og hashtags du vil bruke.

Det verste som kan skje er at du samarbeider med en influencer som enten:

  – Lager innhold som ikke kan gjenbrukes

 – Lager innhold som blir fortalt “feil”  – Les mer om “branded content”

 – Oppretter en rekke Snapchat eller Instagram-historier som ikke blir lagret og dermed går tapt.

Ved å være klar på hva du forventer av innholdet, kan du være sikker på at begge parter blir fornøyde. Innholdet må kunne gjenbrukes, det må ikke oppfattes som en direkte reklame og det er viktig at alt lagres.

  1. Sørg for å kunne måle effekten

Når alt er klart for å sette i gang med din influencer strategi er det viktig å finne ut hvordan du skal kunne måle effekten.

Under og etter kampanjen må du få tilgang til data som gir deg innsikt i hvordan innholdet presterte. Det vil si hvor mange visninger innleggene fikk, hva som gav deg trafikk til nettstedet, kommentarer og til slutt om innholdet førte til salg.

Viktig at du setter krav til influenceren om hvilke forventninger du har, og får med i avtalen at vedkommende skal rapportere tilbake til deg. For at du skal kunne se hvor mye trafikk som ble generert til nettsiden så anbefaler vi å sette opp UTM koder for hver enkelt influencer. Disse gjør at du kan måle hvilke influencer som gav deg mest verdi. UTM koder er rett og slett en kode du knytter til en URL som gjør at du kan spore kilden. Les mer om UTM koder her.

Som sagt kan influence marketing være svært gunstig, men du må være forsiktig hvem du samarbeider med, hvilke krav du setter, retningslinjer og hvordan du faktisk skal måle effekten. Tross alt, for de fleste handler en influencer strategi om å generere flere salg.