Filming med mobilen: Få bedre kvalitet med 3 enkle innstillinger

av | 23.04.24 | Film

En av de mest populære bruksområdene for smarttelefonen, er kameraet. Med stadig bedre kamerateknologi i lommene våre, er det enkelt å fange minneverdige øyeblikk i høy kvalitet.

Men for å virkelig utnytte potensialet til mobilkameraet ditt, er det viktig å forstå og kunne bruke de manuelle innstillingene.

I denne artikkelen skal vi utforske hvordan du kan justere ISO, lukkertid og hvitebalanse, for å få best mulig kvalitet på opptakene dine.

Hvorfor bruke manuelle innstillinger?

Selv om automodusen i moderne mobilkameraer er bra, gjør den at du ikke har 100 prosent kontroll over hvordan bildet vil se ut.

Ved å benytte manuelle innstillinger, kan du ta kontroll over filmingens estetikk og tilpasse innstillingene til ulike lysforhold og situasjoner. Dette gir deg større fleksibilitet og mulighet til å skape profesjonelle videoer rett fra lommen din.

De fleste smarttelefonene i dag har en PRO-VIDEO-modus – bytt til denne modusen for å justere de manuelle innstillingene vi skal gå gjennom.

1. ISO: Kameraets lysfølsomhet

ISO-innstillingen på et kamera kontrollerer lysfølsomheten. I godt opplyste omgivelser kan du holde ISO-verdien lav (for eksempel ISO 100 eller 200) for å redusere støy og få renere bilder.

I mørkere forhold kan du øke ISO-verdien for å gjøre sensoren mer følsom for lys, men vær obs – for høy ISO kan føre til kornete bilder. Prøv derfor å ikke gå høyere enn 800 ISO i mørket, og heller belyse motivet mer med kunstig lys, hvis det er nødvendig.

Tips: Start med en lav ISO-verdi og juster deretter etter lysforholdene for å få best mulig bildekvalitet.

2. Lukkertid: Få et naturlig bilde under filming

Lukkertiden refererer til hvor lenge kamerasensoren er eksponert for lys. En rask lukkertid (for eksempel 1/200-sekund) er ideell for å fryse bevegelser og få skarpere bilder, mens en lengre lukkertid kan brukes for å slippe inn mer lys i mørkere situasjoner.

En huskeregel for riktig lukkertid under filming, er at lukkerhastigeten alltid er det dobbelte av bildefrekvensen (frames-per-second).

På mobil er det vanligst med enten 30 eller 60 bilder per-sekund. Lukkertiden for 30 bilder vil ligge på 1/60-sekund, mens på 60 bilder vil den ligge på 1/120-sekund – dette sørger for en naturlig uskarphet til objekter i bevegelse (motion blur) under opptaket.

3. Hvitebalanse: Få riktig fargetemperatur

Hvitebalansen justerer kameraets fargegjengivelse basert på lysets temperatur. For eksempel gir et varmt lys en oransje fargetone, mens et kaldt lys gir en blåere fargetone. Ved å manuelt justere hvitebalansen kan du sikre at fargene i videoen din ser naturlige og troverdige ut.

Et utgangspunkt du kan forholde deg til i dagslys er 5500k (kelvin). Men fargetemperaturen utendørs vil også variere ut-i-fra tiden på døgnet. Her er det rom for personlig smak og hva som vil passe scenen du filmer.

En huskeregel er at et lavere tall (f.eks. 3200k) brukes når lyset har en varmere tone, mens et høyere tall (f.eks. 5500k) brukes når lyset er kaldere.

Ved å ta i bruk de manuelle innstillingene som ISO, lukkertid og hvitebalanse kan du forbedre kvaliteten på videoene dine betydelig. Dette gir deg muligheten til å være mer kreativ og tilpasse opptakene dine til ulike situasjoner og lysforhold.

For de som eier en smarttelefon og ønsker å ta filming til neste nivå, er det å forstå og beherske de manuelle innstillingene avgjørende. Ikke la begrensningene til automatikken hindre deg i å skape minneverdige og profesjonelle videoer. Ta kontroll over kameraet ditt, og utforsk de utallige mulighetene som ligger i å filme med smarttelefonen!

I TYPES har vi bred kompetanse innen design, markedsføring, webutvikling og film.

Sjekk gjerne ut hjemmesiden vår types.no for mer informasjon!