Hvordan komme i gang med DaVinci Resolve – Del 2

av | 20.01.23 | Film

DaVinci Resolve gir deg alt du trenger for profesjonell redigering av film. Her viser vi deg hvordan du kommer i gang.

I del 1 av denne gjennomgangen var vi innom:

1. Installering av programvaren
2. Starte nytt prosjekt og importering av mediefiler

I denne delen skal vi innom det som virkelig er gøy, selve redigeringen – hvor vi skal gjennom det mest grunnleggende, for at du kan enkelt kan komme i gang med ditt neste prosjekt.

Lag en tidslinje

Første steg er å navigere deg frem til Edit-siden i DaVinci Resolve, ved å velge Edit på verktøylinjen helt nederst.

Når du er inne på Edit-siden, ser du at videoklippet og musikk-filen ligger øverst til venstre. For å lage tidslinjen drar du enkelt videoklippet ned, til det feltet hvor du ser tidskodene.

Sånn, nå har du laget en tidslinje. Hvis du tar en titt på hvor mediefilene dine ligger, har det blitt laget en fil med navnet Timeline 1 – dette er da filen til tidslinjen du opprettet nå nettopp.

Redigering

Nå som du har lagt inn et videoklipp kan du begynne med å klippe eller trimme ned videoklippet.

I første omgang ønsker jeg å korte ned videoklippet til en passende lengde og for å fjerne unødvendige pauser i pratingen, jeg ønsker å holde praten effektiv slik at seerne alltid er interessert i informasjonen.

For å gjøre dette velger du blade-tool ved å trykke «B» på tastaturet/velg blade-tool på verktøylinjen rett over tidslinjen.

Deretter peker du musepekeren over det området du ønsker å klippe fra og trykker på det område.

Trykk deretter på «A» på tastaturet, for å bytte tilbake til vanlig musepeker (selection tool) og trykk på den delen du ønsker å ta bort – da skal den delen bli markert med rødt, og du kan trykke «backspace» på tastaturet for å fjerne den uønskede delen.

Alternativt kan du høyreklikke på den uønskede delen og velg «cut», eller marker uønsket bit av klippet og trykk «command+x» / «control+x» på tastaturet, for en mer effektiv metode.

Heretter kan du trykke på det tomme feltet, trykk «backspace» for å kjapt flytte klippet til begynnelsen av tidslinjen. Du kan også dra klippet helt til start med musa, hvis du foretrekker det.

Jo mer du lærer deg hurtigtastene, desto kjappere vil redigeringen gå, samt at du slipper å knote så mye med musa.

Wollah, du har nå gjort din første klipp i DaVinci!

Wollah, du har nå gjort din første klipp i DaVinci!

Om du gjør noe feil underveis, kan du enkelt trykke «command-z» eller «control-z» på tastaturet, for å angre på den forrige handlingen du gjorde.

Det kan også være lurt og lagre prosjektet ofte (for sikkerhetsskyld) når du har gjort en del endringer som du er fornøyd med, ved å trykke «command-s»/»control-s» på tastaturet.

Nå kan du fint legge på et musikkspor for å gjøre videoen mer underholdende og gi en ønsket stemning. Her gjelder samme fremgangsmåte som da du trimmet videoklippet.

Finn et start og sluttpunkt i sangen og match det med lengden til videoklippet i tidslinjen.

Du kan også justere lengden på en videofil eller lydklipp, ved å legge musepekeren over på enden av klippet i tidslinjen, trykk på klippet med venstre musenapp og dra klippet mot venstre for å korte det ned og til høyre for å gjøre den lengre.

Vær obs på at du ikke kan forlenge et klipp eller lydspor til å begynne med. Du kan kun forlenge det, dersom det er kortet ned i tidslinjen fra før.

Juster lydnivåer

Etter at du er fornøyd med klippen, er det veldig lurt å justere lydnvåene mellom pratingen og musikken. Hovedprinsippet er at vi kan skille dialog fra musikk.

Hvis mikseren ikke vises i programmet se helt øverst til høyre i programmet og trykk «Mixer», så vil den dukke opp nederst til høyre på edit-siden.

Som du ser har vi to lydspor Audio 1, som hos meg er pratingen og Audio 2, som i mitt tilfelle er musikken.

Her ønsker jeg at musikken skal ligge i bakgrunnen, mens pratingen er det som fremheves i lydbildet. Da skrur jeg enkelt ned Audio 2 ved å dra i den grå byteren ned til et passende lydnivå (i dette tilfelle rundt -20 desibel).

Sånn da er jeg fornøyd med musikkvolumet.

Deretter skrur jeg opp nivået på Audio 1, altså stemmen til motivet, slik at de høyeste punktene i stemmen, ligger akkurat under 0 desibel.

Nå har du kommet langt!

I neste innlegg skal vi ta for oss:

1. Teksting av video
2. Eksportering av prosjekt

I TYPES har vi kompetansen og utstyret til å gjennomføre filmprosjekter av profesjonell kvalitet. Sjekk gjerne ut hjemmesiden vår types.no for mer informasjon!