Hvordan lager du en promofilm enklest mulig?

av | 5.10.22 | Film

Bruker du sosiale plattformer som Facebook, Snapchat, Instagram og Tik Tok, har du sannsynligvis kommet over promofilmer.

Men hva er egentlig en promofilm? Og hvordan kan du enkelt lage en selv? I dette innlegget skal vi svare på disse spørsmålene og gå igjennom fremgangsmåten steg-for-steg.

Hva er en promofilm?

En promofilm er en kort og konsis video som deles på sosiale medier, for å tiltrekke seg oppmerksomhet mot et produkt eller en virksomhet.

Promofilmer varierer i lengde. Det vanligste innenfor annonser på Snapchat er 10 sekunder og 15 sekunder på Instagram. En promofilm skal formidle budskapet i løpet av de første 2-4 sekundene.

Denne promofilmen er et eksempel på en annonse tilpasset Snapchat, hvor informasjonen blir formidlet verbalt, i kombinasjon av en tekstplakat nederst, for å fremheve budskapet.

Dette kan gjøres ganske enkelt, ved å gjøre opptak på telefonen. Her har vi også satt en mygg-mikrofon på annonsøren, for at informasjonen er tydelig; dårlig lyd er noe av det første man legger merke til i en video, så det kan være lurt å investere noen kroner i lydbudsjettet!

I hvilken anledning skal promofilmer brukes?

En promofilm er et veldig fint verktøy dersom du ønsker synlighet på sosiale medier – som potensielt vil kunne øke kundemassen, fremme et spesifikt produkt eller tiltrekke deg nye ansatte.

Har bedriften din et nytt produkt som dere ønsker å selge, vil en promofilm som

spesifikt omhandler det produktet, potensielt bidra til mersalg.

Arrangerer du et event, vil en promofilm øke salget av billetter til dette eventet.

Fremgangsmåte

Det er flere fremgangsmåter å lage promofilmer på, men produksjonsfasene er ofte det samme, uavhengig av størrelsen på filmen som lages. Vi skal gå litt i dybden på de stegene du kan ta, for å lage din promofilm.

Stegene for å lage promofilmen:

1. Planlegge konseptet
2. Finne målgruppe og budskap
3. Skrive manus
4. Filming
5. Redigering

La oss ta en nærmere titt på disse stegene.

1. Planlegge konseptet

Begynn det hele med å tenke ut et konsept.Hva skal promoteres? – hvordan skal det promoteres?

Skal noen prate direkte til kamera eller ser vi kun klipp av produktet? Skal det være tekstanimasjoner eller noe annet visuelt interessant?

2. Målgruppe og budskap

Hvem er målgruppen?

Som et eksempel kan vi si at målgruppen i dette tilfelle er, avgangselever fra Videregående Skole.

Jo mer spisset målgruppen er, desto enklere er det å finne ut hvordan man skal formidle innholdet.

Sett deg inn i preferansene til målgruppen, hvilke type innhold konsumerer de daglig og hvordan skal filmen din lages for at dette samsvarer. Deretter finn ut hva budskapet er.

Hva ønsker du at filmen skal si? – hva er selve meningen med filmen?

3. Manus

Når konseptet er på plass kan du skrive et enkelt manus. Hvis en person prater direkte til kamera og filmen inneholder kun verbal informasjon, trenger du bare det ene klippet av personen som prater.

På såpass kort tid (10-15 sekunder) rekker ikke publikum å kjede seg, samt at den verbale informasjon er det som er i fokus.

Da gjelder det å få fram budskapet på færrest mulig setninger (innen 2-4 sekunder) slik at all nødvendig informasjon blir effektivt formidlet.

Skal filmen bare bestå av mange klipp, tekstplakater og et musikkspor, kan du tegne et bildemanus (storyboard).

4. Filming

Filmer du med telefonen burde dette gjøres i stående format. Grunnen til hvorfor du vil filme stående, er fordi Snapchat og Instagram har dette som format.

Promofilmen må alltid tilpasses den plattformen hvor den skal vises, for å få mest mulig utbytte av promoteringen.

Hensikten med å legge ut i stående format er fordi det dekker hele mobilskjermen. Da slipper folk å måtte vende mobilen i liggende stilling. De kan derfor få med seg mer av annonsen, uten noen fysiske anstrengelser.

Lydmessig er det en stor fordel om man investerer i en liten mikrofon du kan koble til telefonen. Lydkvaliteten man får direkte fra mobilen er ikke spesielt bra. Men med en ekstern mikrofon vil lyden forbedres betraktelig – da den vil gjøre en bedre jobb med å isolere bakgrunnsstøy.

Folk bryr seg som regel om at lydkvaliteten er bra, mens dårligere videokvalitet ikke er like viktig, da den generelle kvaliteten man får fra SoMe-kanaler ikke er all verden fra før. Ingenting er verre enn skurrete og sprengt lyd med masse bakgrunnsstøy.

5. Redigering

Skal filmen ha et rolig tempo med få klipp og avslappende musikk, eller skal den ha et høyt tempo med flere klipp og rask musikk?

Du vil få et stort utbytte av alt arbeidet du har lagt inn frem til nå, ved å gjøre en enkel redigering før du publiserer filmen. Å kombinere klipp, tekstplakater og musikk, bidrar til å gjøre en film mer interessant.

Tekstplakater vil kunne formidle informasjon dersom den ikke finnes verbalt i filmen, eller at noe informasjon skal fremheves.

Gratis musikk og lydeffekter kan du finne på YouTube sitt eget lydbibliotek. DaVinci Resolve er et gratis redigeringsverktøy, tilgjengelig både på Mac og Windows – den har alle funksjonene man trenger til å ferdigstille en promofilm og enda mer.

Du har også flere gratis redigeringsverktøy som er litt mer brukervennlig som Clipchamp for Windows og iMovie for Mac.

Dette er de stegene du kan ta for å lage din promofilm. Det kan virke litt tidkrevende, men nøye planlegging er viktig for et bra sluttresultat.

En film med god planlegging vil ha enorm påvirkning på kvaliteten. Og en film med dårlig planlegging vil lide av en dårligere kvalitet. Tålmodighet er derfor nøkkelordet.

I TYPES har vi kompetansen og utstyret til å gjennomføre filmprosjekter av profesjonell kvalitet. Sjekk gjerne ut hjemmesiden vår types.no for mer informasjon!