Hvorfor bruker håndverkere bare lommerusk på markedsføring?

 

Håndverkere forteller meg, at når de som privatpersoner skal kjøpe eller sjekke opp en tjenester eller et produkt, ja så søker de på nett. Men, de ser ikke verdien i å bruke penger på markedsføring og de forventer selv at alle andre bedrifter er på nett eller dukker opp i søk, men de glemmer sin egen bedrift, hvorfor det?

Tallene viser at 45 % av bedrifter med 10-19 ansatte bruker sosiale medier til markedsføring mens 64 % av bedrifter med minst 100 ansatte gjør det. Her kommer tre av de mest vanlige forklaringene til hvorfor digital markedsføring ikke er mer utbredt:

1. Har ikke tid
2. Mangel på kunnskap
3. “vi har nok kunder”

Bedriftene har åpenbart mer enn nok med å fokusere på sine produkter og tjenester, jeg mistenker at de ikke har et langsiktig perspektiv og lever fra uke til uke. Så mange som 29 % sier at markedsføring ikke er relevant for deres bedrift, men så er det nok et faktum at de færreste er klare over hvor mange som faktisk søker etter deres tjenester.

Små og mellomstore bedrifter har behov for å markedsføre seg, og har man små budsjetter så handler det om å bruke pengene smart og effektivt i kanaler der målgruppen er tilstede. De fleste håndverkerbedrifter jobber mest lokalt og baserer seg i stor grad på tradisjonell markedsføring som avisannonser og “word of mouth”.

Hva kan håndverkere gjøre for å markedsføre seg?

 

Som man skjønner så er det noen steg man må gjennom før man konkret bestemmer seg for hvordan man skal markedsføre seg. Det handler mer om bedriftens innstilling og forståelse for markedsføringsfeltet. Når man skal markedsføre seg så har man i prinsippet to valg. Gjøre det selv eller bruke noen som kan faget.

Gjøre det selv

Velger man å gjøre det selv så må man også belage seg på å bruke en del tid for å sette seg inn i prinsippene med markedsføring, hvordan de ulike kanalene fungerer og hvilke som fungerer best for sin bedrift. Digital markedsføring har blitt et enormt univers å manøvrere i, det er en grunn til at det finnes egne bachelor og masterutdanninger innen kun sosiale medier, for å nevne ett felt.

Bruke et byrå

Er det en ting håndverkere irriterer seg over så er det dårlig håndverk. Folk som gjør ting de kanskje ikke er så flinke til, resultatene blir deretter. Det samme gjelder nok for markedsføring også, hvorfor skal man bruke tid (som man ikke har) på å få til noe halvveis? Det er vanskelig å få frem dette uten at denne artikkelen virker som en eneste stor selvpromotering, men jeg tror du skjønner poenget. Et byrå vet hvilke kanaler som passer din bedrift, de kan sette opp kampanjer og annonser som gir bedre resultater og som ikke minst er kostnadseffektive. Ditt inntrykk er kanskje at dette er for dyre tjenester til din lille bedrift, men tro meg, vi har spart bedrifter for tusenvis av kroner ved å gjøre annonsene mer effektive. Som en snekker er god i sin jobb er vi gode i vår.

Fem markedsføringstips til håndverkeren

 

Så håndverksbedrifter har åpenbart en god del å gå på når det kommer til å markedsføre sin bedrift. Det er utrolig mye man kan gjøre, alt avhengig av budsjett og ressurser. Her får du fem tips som kan hjelpe ditt firma å bli mer synlig på nett og forhåpentligvis øke omsetningen din.

1. “Go digital”!

Det er greit å bruke lokale aviser, men prøv også å flytte noe av markedsføringen din over i digitale kanaler. Det gjør at du kan spore effekten av de pengene du putter inn i markedsføringen MYE bedre. Hvor mange lesere av avisa har tatt kontakt med deg? Hvor mange har sett annonsen din? Dette er det vanskelige å svare på i tradisjonell reklame. Når vi jobber med digital markedsføring er vi opptatt av å spore alle handlinger, slik at du vet at investert annonsekrone gir avkastning.

2. Google Adwords

Du som privatperson bruker Google når du søker etter produkter eller tjenester. Da har du kanskje sett at det kommer opp noen funn helt øverst som matcher bra med det du er ute etter? Dette er annonser som vises basert på et utvalg av søkeord som er relevant for ditt søk. Søker du for eksempel etter rørlegger i Trondheim, så dukker annonser for et utvalg rørleggerbedrifter opp. Når man tar i bruk Google Adwords så setter vi et fast budsjett i måneden og man betaler ofte pr klikk på din annonse. Her har man enkelt kontroll på hvor mye man bruker, og når noen trykker på din annonse er det fordi de har gjort et aktivt søk etter din tjeneste. Og igjen, ineffektive Adwords-annonser er penger ut vinduet, få hjelp til å sette opp disse!

3. Vis frem arbeidet du har gjort

Word of mouth er gull! Men du kan også bruke sosiale medier for å vise et enda større publikum det flotte arbeidet du har utført. Ta bilder før og etter, eller enda bedre, lag en kort film med mobilen og få det ut på nett. Om du enda ikke har det, opprett en Facebookprofil og eller en Instagram konto, vis stolt frem det du har gjort! Sosiale medier er så effektivt fordi når bekjente kommenterer eller liker dine innlegg så vil deres bekjente igjen se innlegget og du kan oppnå en snøballeffekt.

4. Skaff deg en nettside du kan være stolt av

Hvis du mangler en nettside, skaff deg en. Hvis du ikke har oppdatert den du har, sørg for å gjøre det nå. Søkemotorer som Google straffer “dårlige sider”, du må sørge for at din nettside er tilpasset mobile flater OG at den er teknisk riktig satt opp. Gjøres det en god jobb her så vil du også komme høyt opp i Google søk slik at du blir funnet når noen søker dine produkter og tjenester. Det er ikke mange som går videre til side to i Google, jobb for å kom høyest mulig. Når disse kravene er oppfylt, sørg for at siden din er attraktiv. En “shabby” side fører ofte til at besøkende tenker det samme om selskapet. Vær attraktiv på nett og du blir attraktiv i markedet!

5. Referanser og anmeldelser

At du viser frem jobben du har gjort er bra, at dine kunder forteller at jobben du har gjort er bra, er mer verdt! Det er mange måter å gjøre dette på, en er å prate med et utvalg av dine kunder om du kan bruke de som referansekunder og legge det på nettsiden. Da kan besøkende se uttalelser fra dine kunder, som igjen hjelper de i sin vurderingsfase av hvilken leverandør man skal velge. Et annet alternativ er å opprette en Google “Min Bedrift” konto, du har kanskje sett at enkelte bedrifter rangeres i Google med stjerner? Dette er en løsning som lar dine kunder si akkurat hva de mener om din bedrift og det dere har levert, slik at andre potensielle kunder kan se om tidligere kunder er fornøyde. Oppfordre gjerne deres kunder til å legge igjen en kommentar og en anmeldelse etter endt oppdrag.

Denne artikkelen kunne like gjerne handlet om en annen bransje enn håndverkere. Samtidig skal jeg nevne at mange av dem er svært dyktige til å markedsføre seg. Det handler bare om å løfte blikket opp fra det daglige arbeidet og se litt lenger ned veien man går, tenk som en kunde, ikke som en tilbyder.

Kristian Ulvik
Byråleder
InfluenceMe